27 november 2013

Youtubevideos i klassrummet!!


Johansson (2010) skriver i sin artikel om Youtube och om det är användbart i klassrummet. Som vi känner till så finns det på Youtube filmer som är gjorda på amatöriskt sätt till filmer som är professionella. På Youtube så hittar vi filmer som reklam, musikvideo, propagandafilmer, filmer med humor och mycket annat. Hon skriver att man även kan hitta pedagogiska filmer producerade i utbildningen, kurser, föreläsningar, filmade handledningar, även guider till webbtjänster med mera. Skolverket, statens medieråd och Ungdomsstyrelsen är tre av dem många myndigheter som har kanaler i Youtube(Johansson, 2010). Hon skriver att det går att hitta många filmer som man kan använda sig av i klassrum för att lära, visa och diskutera innehållet.

Dessa filmer vi använder i klassrummet är med all säkerhet av hög kvalité, men man skall vara medveten om och ha koll på att det finns filmer på Youtube som innehåller kriminalitet, våld och även rasistiska innehåll (Johansson, 2010). Så på Youtube så skall man vara försiktigt med material precis så då man väljer ut någon text som finns på nätet, man skall kolla upp hur sannolikt källan är, vem som står bakom den? och vad är syftet?. Hon tar upp även det med att det finns övningar på Youtube som man kan använda i klassrumdiskussioner. Dessa övningar går att hitta under fliken tips och idéer i vänsterspalten.

Youtube innehåller ett videobaserat klassrum för ett fördjupat lärande där elever och lärare från hela världen använder sig av, Youtube EDU. Här kan du hitta utbildningsvideor om allt från himmel till jord: från akademiska kurser till inspirationsföreläsningar. Du hittar även korta lektioner och föreläsningar från de bästa lärarna och universitet runt om i världen (Youtube, 2013).
upphovsrättsskyddat material är idag mer utvecklat än vad det var mer förr, innan så var det så att man kunde lägga upp filmer utan tillstånd. Vilket gjorde att det blev problem för Youtube att hantera uppladdningen av filmklipp och annat material som olika tv och filmbolag ägde rätten till. Idag så kan användare anmäla filmklipp som misstänks vara upphovsrättsskyddade eller bryter mot lagen på ett eller annat sätt. För att visa verk som innehåller en rörlig bild så krävs det ett skilt tillstånd.

den som har skapat videoklippet på Youtube skall ha godkänt användarvillkoren då den har registrerar sig. Material som man får använda i skolor skall användare redan valt att ge en rättigheter till verket genom lisens det kan till exempel vara Creative Commons, licensen kan hittas i informationsfältet i samband med videon. Ibland så måste man få tillstånd av upphovsmannen, då man vill ha bredare rättigheter än dem rättigheter som följer med. Det gäller även musikvideor, man måste få tillstånd av upphovsmannen för att framföra musikvideor i undervisningen.

Munsey (2012) skriver om det är okej ifall en lärare bryter mot upphovsätten och säger att läraren bryter inte mot lagen även om dem använder materialet till undervisningen, för att det finns inga juridiska begrepp än för strömmande media. Även att man själv hittar upphovsskyddat material och använder det i undervisningssammanhang är ännu inte heller straffbart.

 
Källförteckning

Får man visa en Youtubevideo i undervisningen?. [Elektronisk]. Tillgänglig: http://www.operight.fi/sv/node/623 [2013-11-26]

Johansson Hanna (2010). Fakta om Youtube. [Elektronisk]. Tillgänglig: http://www.skolverket.se/skolutveckling/resurser-for-larande/kollakallan/sociala_medier/fakta/youtube-1.151977 [2013-11-26]

Munsey Chris (2012) Youtube i klassrummet. [Elektronisk]. Tillgänglig: http://webapps2.malmo.se/pedagogmalmo/2012/02/14/youtube-i-klassrummet/ [2013-11-26]



Youtube 2013. Ett fördjupat lärande.[Elektronisk]. Tillgänglig: http://www.youtube.com/t/education [2013-11-26]
 

2 kommentarer:

  1. Glöm inte att beakta tjänstens unika karaktär. Det är inte vanligt med bloggar som är tysta en vecka för att sedan publicera tre inlägg inom några minuter. Det är ju bara för kursen och riskerar att missa att du visar att du förstår och hanterar tjänsten.

    Kommentera en kamrat och fortsätt på Youtube. Meddela gärna var du publicerar dina videos. Som ett extra inlägg eller en länk eller så.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har haft inläggen klara men så fick jag höra att du måste godkänna lärokontraktet först, så jag väntade med att lägga in dem, men igår så fixade jag till lärokontraktet och väntade på någon kommentar men fick inget. Så jag lade in alla inläggen idag så att dem är publicerade innan imorgon.

      Radera